Sunday, May 10, 2015

Važnost ulaznog testiranja!


Profesor Dave Allan, autor Oxford Placement testa i profesorka Danijela Gajić, magistar engleskog jezika i autor GSD metode, na godišnjoj konferenciji IATEFL u gradu Exeter, u Engleskoj




Poštovani polaznici,

Radi zaštite Vašeg prava da se upišete na kurs koji Vam apsolutno odgovara po cilju učenja, ali i nivou
Vašeg predznanja, molimo Vas da pažljivo pročitate kratke opise kurseva i njihovog sadržaja.
Kao što se dobrovoljno pregledamo i testiramo kada idemo kod lekara. i za upis na kurs treba imati uvid u (stanje) znanje “pacijenta”, i mi se moramo  testirati, jer Vi dolazite da bismo Vam pomogli da naučite engleski jezik.

Vi već i sami znate šta želite, često znate šta niste, a šta jeste dobro naučili, ali test je ipak skener koji tačno daje rezultate i stanje Vašeg znanja.


•    Upis na kurseve škole Britanicca se obavlja isključivo na osnovu najpouzdanijeg dijagnostičkog “Oxford placement testa” autora Dave Allana čime se garantuje uspešnost u Vašem radu i upis kursa koji odgovara Vašem predznanju, a to su osnovne propozicije CEFR (Common European Framework of References) ili Preporuke zajedničkog evropskog okvira rada: što je u stvari Bolonjska deklaracija za sve privatne škole u Evropi.

•    Pred-testiranje se može uraditi na našem sajtu, ali Preliminary test na sajtu nije detaljan i ne sadrži listening / speaking deo, kao ni pisanje eseja, jer je to tehnički neizvodljivo. Test na sajtu daje samo blagi opis Vašeg znanja na osnovu gramatike i vokabulara.

•    Oxford Placement test uz Speaking i Writing zadatke omogućava precizan upis na opšte, biznis ili strukovne ispite.

•    Za upis na specijalne kurseve mora se konsultovati profesor sa kojim polaznik ima lični intervju od 30 minuta pored testa. Specijalni kursevi koriguju samo po jedan problem u jeziku - samo gramatiku, samo govor, samo izgovor, samo pisanje.

•    “Skrojeni” kursevi se prave prema želji polaznika da savlada program u školi, na fakultetu, zbog intervjua za posao, zbog prezentacije na međunarodnim skupovima.

•    Opšti Placement test nije pogodan po obimu i težini za upis na pripreme za IELTS, TOEFL, BEC, FCE, CAE, CPE  međunarodne ispite. Svaki od ovih kurseva zahteva detaljni uvid u znanje putem probnih dijagnostičkih testova, koji daju dijagnozu znanja sa procenom mogućnosti za uspeh.

•    Niko nema pravo da po sopstvenom viđenju “kroji” testove za upis i tako prepravlja pragove znanja utvrđene u Evropi i svetu, jer se time polaznik obmanjuje. Mali je broj upisnih testova koji su validni jer su godine rada, istraživanja i truda potrebne za izradu dobrog testa. Test na kome ne piše ime autora i izdavača, koji se ne pregleda PRED VAMA uz pomoć tabele CEFR i folije sa rešenjima, sigurno nije validan!

•    Na jednom istom nivou, u okviru iste grupe postoje individualne razlike, ali one ne mogu biti drastične! Svaki polaznik ima različite sposobnosti u veštinama čitanja, pisanja, razumevanja i govora na stranom jeziku, ali ove veštine moraju biti ujednačene. Nije samo ukupan broj poena bitan, već i svaka ova pojedina veština treba da bude približna idealnom pragu znanja za upis na određeni kurs.

•    U školi Britanicca test se pregleda pred polaznikom uz pomoć folija i CEFR skale kurseva, i jedino je tada polaznik siguran da je njegov rad ocenjen korektno.
Polaznik se zatim informiše koje sve kurseve može upisati, shodno svom predznanju na osnovu testa i njegove želje/ cilja učenja.

No comments:

Post a Comment